Басты бетРЕЦЕПТІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ СОРПАНЫҢ ПАЙДАСЫ

РЕЦЕПТІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ СОРПАНЫҢ ПАЙДАСЫ

РЕЦЕПТІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ СОРПАНЫҢ ПАЙДАСЫ

Біздің елде сорпалар танымал, сорпа адам организміне пайдалы Бұл жағдайда олардың денсаулық жағдайына әсері рецептіне байланысты.

Көкөніс сорпасы. Жақсы ас қорытуға көмектесетін және ішектің қалыпты микрофлорасын сақтауға көмектесетін талшыққа бай сорпа. Сондай-ақ, көкөніс адамның сымбатын бұзбайды. Көкөніс негізіндегі сорпаның төмен калориялы құрамы және ол беретін қанықтылық мұндай тағамдарды салмақ тастағысы келетін және холестеринді төмендеткісі келетін адамдар үшін басымдыққа айналдырады.

Сондай-ақ, көкөніс сорпасын әртүрлі дайындауға болады. Мысалы, асқабақ сорпаға қаныс түс беріп, А, С дәрумендері мен бета-каротинді толықтырады — А витаминінің прекурсоры антиоксидантты және иммуностимуляторлық әсерге ие. Томат сорпасында антиоксидант ликопин бар. Бұл онкологиялық аурулардың қаупін азайтады, қан қысымын төмендетеді. Сонымен қатар, қызанақты термиялық өңдеу кезінде одан алынған ликопиннің мөлшері артады. Егер сіз сорпаға брокколи қоссаңыз, онда дәрумендер мен минералдардың (С, К, фолий қышқылы, кальций, калий, магний, мыс және фосфор) қорынан басқа, организм сульфорафанның бір бөлігін алады. Өсімдік тектес бұл органикалық қосылыс қабынуға қарсы және қатерлі ісікке қарсы қасиеттерге ие. Әр көкөністің максималды пайдалы қасиетін сақтау үшін оларды 15 минуттан артық пісірмеген жөн.

Саңырауқұлақ сорпасы. Оның ерекше хош иісі мен дәмі ас қорыту жүйесінің секреторлық қызметін жақсартады. Саңырауқұлақ аминқышқылдарының ерекше құрамына ие, фосфор, калий, магний, темір, натрий, кальций және хлорға бай. Сонымен қатар, өнімде хитин, целлюлоза және лигнин бар. Осыған байланысты саңырауқұлақ оңай сіңірілмейді. Мұндай сорпаны аса көп тұтынбау керек, ал балалар мен қарт адамдарға мұндай организмге ауыр тағамды тұтынбаған жөн.

Балық сорпасы. Ол ағзаға ақуыз зарядын және фосфор, магний, йод, фтор, кальций, мырыш, натрий, В, Е, С, РР және Н дәрумендерін, сондай-ақ пайдалы май қышқылдарын береді. Мұнда ең алдымен негізгі ингредиент — балықты таңдау маңызды. Ол таза және экологиялық таза табиғи жағдайда немесе сенімді жасанды тоғандарда өсірілуі керек. Сапалы балық қалқанша безінің жұмысына, сүйек, буын, тамыр, жүйке жүйесінің денсаулығына, сондай-ақ шашқа, тырнаққа және тіске жақсы әсер ететін тағам.

Ет сорпасы. Құрамында ең алдымен ақуыз бар. Мұндай сорпаны пайдалы ету үшін майлы еттен және сүйектен қайнатылған сорпадан бас тартуыңыз керек. Сиыр немесе тауық етінен жасалған сұйық тағам жүрек пен қан тамырларының, иммундық жүйенің, асқазан-ішек жолдарының және тірек-қимыл аппаратының денсаулығын сақтауға көмектеседі.

Сорпаның калориясы мен тойымдылығын арттырғыңыз келсе, жарма, бұршақ немесе макарон қосуға болады. Сорпаны тұтынар алдында шөптерді оған аскөк қосуға болады, ол тағамның дәмін ашады және организмге С дәруменін береді.

Егер одан да көп ақуыз алғыңыз келсе, сүт сорпасын пісіріңіз. Асқазанның сілемейлі қабығына да пайдалы.

Асқазан-ішек ауруларына шалдыққан пациенттерге (асқазан мен ұлтабардың ойық жарасы, асқазанның қышқылдығы жоғары болғанда, ас қорыту органдарының қабыну аурулары және т.б.), сондай-ақ арнайы диетаны ұстанатындар сорпа пісіру кезінде денсаулығының жеке ерекшеліктерін ескеруі керек.