
Шұжық пен ірімшікті дұрыс сақтау осы тағамдардың балғындығын, дәмін және сапасын сақтау үшін өте маңызды. Қолайсыз жағдайлар өнімнің бұзылуына немесе оның пайдалы қасиеттерінің нашарлауына әкелуі мүмкін. Егер сіз өнімнің бұзыла бастағанын уақытында байқамай, тұтынсаңыз асқазан бұзылысы немесе улану қаупі бар. Өнімді дұрыс салқындату қағидаларын сақтау және дұрыс қаптаманы пайдалану зиянды бактериялардың таралуын тоқтатуға көмектеседі.
Шұжықты қалай сақтаған жөн: жалпы ұсыныстар
Көп адамдар шұжықты тоңазытқышта полиэтилен пакетте сақтау дұрыс деп қателеседі. Алайда, сақтаудың бұл әдісі шұжықтың мерзімінен бұрын бұзылуына әкеледі.
Шұжықты арнайы пластикалық контейнерге салу немесе оны тағам қағазында сақтау дұрыс болады. Шұжықтың кесілген жеріне жұмыртқаның ағын, май немесе лимон шырынын жағып, оның сақтау мерзімін арттыруға болады. Бірақ содан кейін кесілген жерін пленкамен орау керек. Егер шұжық тілімдерге кесілген болса, оны тағам қағазында немесе фольгада сақтауға болады.
Пісірілген шұжық пен ветчинаны қалай сақтауға болады
Ветчина мен пісірілген шұжықты 0-ден 8 ℃температурада ұстау керек. Тоңазытқышқа салмас бұрын өнімді фольгамен толығымен орау керек, содан кейін шұжық кеуіп кетпейді немесе суланбайды.
Егер шұжықтың шеті кесілген болса, оны майлаңыз. Шұжықтың немесе ветчинаның фольгада сақтау мерзімі – 4-7 күн. Пісірілген шұжықтар мен ветчина вакуумдық контейнерлерде жақсы сақталады. Шұжықты ыдысқа салыңыз, содан кейін қақпақтағы арнайы сорғымен барлық ауаны шығарыңыз. Вакуумда бактериялар мен саңырауқұлақтар жоқ, яғни мұндай ыдыста шұжықты мүмкіндігінше ұзақ сақтауға болады. Пісірілген шұжық пен ветчина тоңазытқышта дұрыс сақталған кезде 4-6 күн бойы балғын күйінде қалады.
Ысталған шұжықтарды қалай сақтауға болады
Шикі және шикідей ысталған шұжықты 0-12 ℃ температурада сақтауға болады. Шикідей ысталған шұжықтарды тоңазытқышта сақтау мерзімі – 1-2 ай, ал шикі шұжықтарды сақтау мерзімі — 3-6 күн.
Тоңазытқышта ысталған шұжықты жеміс сақтайтын орында сақтау керек. Онда ол бірнеше ай бойы балғын болып қалады. Тіпті болмаса, шұжықты қақпағы бар контейнерге салуға болады. Алайда, егер тоңазытқышта орын болмаса, шұжықты 10-15 ℃ температурада желдетілетін жерде ілулі күйінде сақтау жеткілікті. Мұндай жағдайларда өнімді сақтау екі-үш аптаға созылуы мүмкін. Жылқы етінен жасалған шұжықты дәл осылай сақтауға болады. Дұрыс сақтау үшін оны ұнға немесе кебекке салған дұрыс. Бұл күйде жылқы шұжығы бірнеше ай бойы балғын болып қалады. Ұзақ уақыт сақтағаннан кейін, шикі ысталған шұжықты зығыр матамен орау арқылы тез қалпына келтіруге болады. Егер ысталған шұжық салынған қаптама ашылса, оны қолданғаннан кейін оның ұшын пленкамен мықтап орап, содан кейін тоңазытқышқа салу керек. Шұжықты толық пленкамен жабудың қажеті жоқ.
Шұжықты қатыру туралы
Бұл түбегейлі әдіс, әрине, өнімнің бұзылуына жол бермейді, бірақ сонымен бірге оның тұтынушылық қасиеттерін сақтауға ықпал етпейді. Себебі, шұжықтың құрамында ылғалдың көп мөлшері бар. Мұздату кезінде өнімде кристалдар пайда болады, олар өнімнің құрылымын бұзады. Ерігеннен кейін өнім дәмді және хош иісті болмауы мүмкін. Мәселе мұздатудан толық бас тарту арқылы емес, дұрыс еріту арқылы шешілуі мүмкін. Шұжықты мұздатқыштан тоңазытқышқа салу керек, онда ол бірнеше сағат бойы ериді. Шұжық өнімдері үшін целлофан қолданбаған дұрыс. Үй шаруасындағы тәжірибелі әйелдер бұл үшін фольга мен контейнерлерді таңдайды. Фольга өнімнің шетінің кеуіп кетуінен қорғайды. Немесе өнімді контейнерге салуға болады.
Ірімшікті қалай сақтауға болады
Ірімшіктер үшін оңтайлы температура 4-тен 8 °C-қа дейін. Тым төмен немесе тым жоғары температура ірімшіктің құрылымы мен дәмін өзгертуі мүмкін.
- Рикотта және моцарелла сияқты балғын ірімшіктер ылғалды сақтау үшін түпнұсқалық қаптамада немесе ауа өткізбейтін контейнерлерде сақталуы керек.
- Пармиджано-реджано сияқты қатты ірімшіктер мен гауда сияқты жартылай қатты ірімшіктер ауа өтетін қаптаманы қажет етеді: оларды ірімшік қағазына, содан кейін пластик қаптамаға немесе пакеттерге ораңыз.
- Бри және камемберт сияқты жұмсақ ірімшіктерді пергамент қағазға, содан кейін ауа өткізгіштігін қамтамасыз ету және балғындықты сақтау үшін пленкаға орау керек.
Ірімшіктерге, әсіресе жұмсақ ірімшікге ауа еркін жеткені дұрыс: оларды герметикалық жерде сақтамаңыз, оларды тоңазытқыштың әдеттегі сөрелеріне қойыңыз. Бұл дұрыс желдету мен ылғалдылықты қамтамасыз етеді, көгерудің алдын алады. Ірімшікті күшті иісі бар тағамдардан (мысалы, пияз) алыс ұстау керек, себебі олар бөтен иістерді сіңіреді, бұл олардың дәміне әсер етеді.